Vijf voor óf vijf over twaalf voor MKB ondernemers?

 In Nieuws

Het is interessant te realiseren dat 2020 het jaar is wat zichtbaar maakte, voor het oog van de wereld, dat wat voor onmogelijk werd gehouden simpelweg gebeurde en andersom.

De wereld was in shock er was stilte. Lang duurde die stilte echter niet, zeker niet voor ondernemers die met creatieve oplossingen probeerden die stilte deels fysiek maar zeker ook digitaal te doorbreken. De Anderhalve meter economie deed zijn intrede. Vergaderingen, verkoop, maar ook vertier zijn niet meer of alleen digitaal of fysiek mogelijk. Juist het bedienen van de markt digitaal én fysiek tegelijk als de hybride ontmoeting, is de toekomst.

Een ander in het oog springend feit is dat de wereld van de ene op de andere dag in een andere zin stilstond, letterlijk en figuurlijk. De luchtkwaliteit in Nederland verbeterde sterk maar ook elders in de wereld zijn de effecten fascinerend. Er was sprake van een recorddaling van 7% van de Co2 uitstoot wereldwijd. Dit illustreert een hoopgevend perspectief. Niet door het marchanderen of opleggen van ongemakkelijke regels maar juist als versnelling van de energietransitie. En alles op alles te zetten om een duurzame economie en mobiliteit te faciliteren, laagdrempelig en toegankelijk voor burger en business. Ongeacht of het moeilijk, ingewikkeld of complex zou zijn, het ‘just needs to be done!’

Opvallend is de vergelijking met het ontwikkelen van een vaccin. Doorgaans vergt dit enorm veel tijd. Maar het gevoel van urgentie is groot en er is een vaccin voor Nederland beschikbaar maandag 21 december. Ongekend qua tempo. De kwaliteit van de vaccins staan buiten kijf. Ook hier niet het marchanderen van de regels maar met de juiste mindset om alles op alles te zetten en
uitkomst te bieden voor een samenleving en economie in gevaar. Het is een kwestie van leven en dood.

Is het nog vijf voor of is het al vijf over twaalf? De december lockdown valt zwaar voor ondernemers. Subsidies zijn mooi maar doen niets af aan de spirit van het ondernemerschap. Duurzaamheid is geen droom meer maar is daadwerkelijk mogelijk. Dat geeft hoop! Net als een vaccin voor vrijheid!

Wij wensen u als ondernemer mooie feestdagen en een inspirerend 2021!

Faridah Azimullah
Voorzitter MKB- Haarlem

Recente berichten

Laat een reactie achter

Start met typen en druk op enter om te zoeken