Werkgevers halen eerste deel Banenafspraak ruim

 In

Vorig jaar zijn 21.057 banen gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Daarvan namen werkgevers er 15.604 voor hun rekening. Dat is fors meer dan voor 2015 was vastgelegd in de zogenoemde banenafspraak – een overeenkomst tussen overheid, werkgevers en werknemers. VNO-NCW en MKB-Nederland reageren tevreden op de voortvarendheid waarmee werkgevers de uitdaging zijn aangegaan.

Soepeler
Dat de werkgevers het afgesproken aantal zouden halen komt niet als een verrassing. Maar dat er zóveel meer werkgevers nieuwe collega’s met een beperking hebben aangenomen is geweldig , stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Om er direct aan toe te voegen dat ‘een blijvende inspanning’ nodig is om te zorgen dat ook de resterende 84.400 plaatsen er uiterlijk in 2026 komen. Dat lukt alleen als de regelingen voor werkgevers eenvoudiger worden. Gelukkig staat staatssecretaris Klijnsma open voor suggesties van werkgevers, constateren de organisaties. Als voorbeeld noemen zij de versoepeling in de uitvoering van de Participatiewet die in de afgelopen maanden is doorgevoerd.

Competenties
Maar er is nog veel winst te halen, stellenVNO-NCW en MKB-Nederland. Zo ervaren werkgevers dat kandidaten voor vacatures nog onvoldoende in beeld zijn.  Volgens de organisaties zijn steeds meer Wajongers zichtbaar, maar is de doelgroep van de banenafspraak veel breder. ‘Om werkgevers goed te kunnen helpen en de kans op een match te vergroten, moet het uitgangspunt zijn om talenten en competenties in beeld te brengen, en niet alleen de beperkingen.’ Volgens afspraak met het ministerie van SZW zouden er dit jaar 57.500 kandidaten in beeld moeten zijn. De Kandidatenverkenner Banenafspraak waar het UWV dit najaar mee komt voor alle werkgevers kan daaraan bijdragen.

Afspraak
Werkgevers, werknemers en overheid legden in het Sociaal Akkoord van 2013 vast dat ze tot 2026 125.000 banen creëren voor mensen met een beperking. Bedrijven in de marktsector moeten in het kader van deze banenafspraak voor 100.000 van dit soort banen zorgen.

(bron: vno-ncw.nl)

Recente berichten

Laat een reactie achter

Start met typen en druk op enter om te zoeken