Waarom sectoroverstijgende competenties steeds belangrijker worden

 In

De kans is groot dat 2018 het jaar wordt waarin het competentiebewijs definitief vorm gaat krijgen. En dat is niet zonder reden. Sectoroverstijgende competenties spelen namelijk een steeds belangrijker rol bij het vormgeven van je loopbaan.

Voor mensen die al wat langer meedraaien op de arbeidsmarkt en die in hun werk zijn doorgegroeid, is het vaak lastig om zichtbaar te maken op welk niveau ze inzetbaar zijn. Met het competentiebewijs wordt dat een stuk eenvoudiger.

Probleemoplossende competenties

Wanneer je op hbo-niveau functioneert doet het er eigenlijk niet toe in welke sector je werkzaam bent. Jouw competenties kun je in principe ook in een andere branche inzetten. Denk aan competenties als aanpassingsvermogen, probleemoplossende vaardigheden en snel kunnen anticiperen. Door deze competenties in kaart te brengen, wordt het veel makkelijker om je loopbaan op lange termijn vorm te geven. En dat is precies wat het competentiebewijs doet.

Mee-ontwikkelen is essentieel

Wij verwachten dat beroeps- en sectoroverstijgende competenties in de toekomst steeds belangrijker worden. De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Maar niet alleen de dynamiek van de arbeidsmarkt, ook die van het werk in organisaties is zo groot dat mee-ontwikkelen essentieel is.

Anders solliciteren

Neem een 55-jarige werkzoekende die jarenlang één bepaalde functie heeft gehad. Hij zal al snel ontdekken dat hij anno 2018 op een heel andere manier moet solliciteren en zichzelf totaal anders moet profileren dan hij jaren geleden gewend was. Op dezelfde functie solliciteren kan niet, want die bestaat niet meer.

Toegevoegde waarde laten zien

En dus moeten we veel meer uitgaan van wat onze toegevoegde waarde is voor een organisatie. En we moeten laten zien over welke vaardigheden we beschikken om die meerwaarde te kunnen bieden. Met het competentiebewijs wordt het inzichtelijk maken van die vaardigheden een stuk eenvoudiger.

(bron: www.vigor.nl)

Recente berichten

Laat een reactie achter

Start met typen en druk op enter om te zoeken