MKB-Belang Handelsverdragen

 In

Op 7 september j.l. heeft een opmerkelijke MKB-Haarlem bijeenkomst plaatsgevonden met als thema ‘De handelsovereenkomst van de toekomst’ ook het actuele onderwerp  Transatlantic Trade and Investment Partnership TTIP, het handelsverdrag tussen Europa en Amerika. Maar ook op stapel staande  handelsovereenkomst tussen Canada en Europa,  het  Canada Europe Trade Agreement (CETA) passeerden de revue.

Prominente gasten
Bijzonder was dat bij deze bijeenkomst dat wij prominente gasten mochten ontvangen  zoals Fred Teeven (VVD kamerlid)  maar ook de voorzitter van MKB Nederland. Michaël van Stralen, die voor het eerst op locatie was om direct in gesprek te gaan, in een panel, met onze gasten. Naast  deze bijzondere  sprekers waren de ondernemers sterk vertegenwoordigd door Ondernemers van NU in de persoon van Joost van Beek oprichter, tevens Directeur Efficio en de campagneleider van Ondernemers van NU, Marieke van Doorn, ook  directeur van  ‘Leidmotief’  een Advies bureau voor Politiek Leiderschap.

Groei voor de economie
De insteek van de avond is na te gaan wat de groei van MKB bedrijven kan bevorderen en in hoeverre handelsverdragen dat kunnen versterken.  Voorbeelden voor de bevordering van groei zijn onder meer de crossover dienstverlening van traditie/trends, de fysieke & digitale dienstverlening maar ook de People, Planet, Profit en  Sociaal entrepeneurship aspecten. Ondernemers van Nu gaan daarin nog verder door actief te kijken naar kansen voor een nieuwe vorm van handel en een nieuwe economie.

De beloften van TTIP op een rijtje
TTIP zou voorwaarden scheppend zijn voor de groei van de economie, het zou de aanjager zijn voor het zetten van nieuwe (wereld) standaarden, naast het installeren van het  Investers State Dispute Settlement(ISDS). ISDS,  een speciaal Arbitrage Hof om buitenlandse investeerders te beschermen buiten de democratie om.  Want ook de variant waar Nederland  zich voor heeft ingezet het International Court System ICS ,waar ook in het panel, naar verwezen is blijkt geen adequate vervanging voor het ISDS . De kritiek van bijvoorbeeld de Europese Associatie van Rechters( EAJ) is omdat ook hier de  onafhankelijkheid van Rechters in het geding is.

Betekenis  MKB- ondernemers
Voor MKB ondernemers  is het doorgaans een lastige materie. Verwijzen naar Lessons learnt  ’van eerdere handelsverdragen denk aan North American Free Trade Agreement, NAFTA, de vrije handelszone die de Verenigde Staten, Canada en Mexico bieden geen perspectief omdat er overwegend negatieve geluiden klinken. Feit blijft dat slechts 1% van de MKB bedrijven in Europa direct handel voert met Amerika maar dat alle MKB ondernemers op den duur te maken krijgen met de effecten van TTIP.

Goud waard
De voorgestelde analyses voor de effecten van TTIP voor het bedrijfsleven en het MKB in het bijzonder zijn dan ook goud waard en biedt MKB ondernemers tijd van leven. Niet om (Gouden) standaarden alsnog af te dwingen maar om werkelijk op argumenten te kunnen beslissen en niet op basis van emotie.  Emotie die niet alleen geldt voor de gehoorde neezeggers maar ook voor de emotie van mensen die geloven dat we de boot  missen als we niet meedoen.

En dat is iets wat we ons als handelslievende  en zeevarende natie natuurlijk niet kunnen permitteren!

 

Faridah Azimullah/ Voorzitter MKB-Haarlem

Recente berichten

Laat een reactie achter

Start met typen en druk op enter om te zoeken