Statiegeld kleine flesjes per 1 juli 2021 een feit!

 In Nieuws

Vandaag heeft Merijn Tinga zijn eerste kleine plastic flesje ingeleverd voor statiegeld.

Al in 2016 was Merijn aanwezig bij het initiatief van de kleine culturele instellingen, Haarlem plastic vrij. Merijn vertelde dat hij met een surfboard van PET-flessen het Kanaal wilde oversteken. Hij deed dat daadwerkelijk en vroeg aandacht voor statiegeld voor ook de kleine plastic flesjes. De aanleiding is om het zwerfafval in de natuur drastisch te verminderen.

In Nederland alleen al komen er 150 tot 250 miljoen flesjes per jaar in de natuur terecht. En dit heeft inmiddels al geleid tot een grote plastic soep in oceanen en zeeën.

Zeker 95% van de Nederlanders is bereid een gekocht klein flesje terug in te leveren voor statiegeld. Het statiegeld is 0,15 eurocent per flesje.
Naast het beperken van het zwerfafval is het ook zaak dat er paal en perk wordt gesteld aan de andere vormen van plastic die onnodig terechtkomen in het milieu, de zogenaamde Single Use Plastics (SUP). De plastic wegwerpartikelen zoals: rietjes, borden, bestek en piepschuimverpakkingen.

Een Europees verbod op deze artikelen volgt op 3 juli 2021.
Dat betekent kansen voor de ontwikkeling van duurzame verpakkingen en nieuwe werkgelegenheid voor Haarlemse ondernemers.

Recente berichten

Laat een reactie achter

Start met typen en druk op enter om te zoeken