Onzichtbare & zichtbare MKB ondernemers steeds belangrijker voor economie

 In Nieuws

De economie wordt ambachtelijker dat is goed nieuws voor verschillende branches bij het MKB. Het betreffen deels de ‘onzichtbaren’  die in feite langzaam maar zeker een podium verwerven en een nieuwe plaats in de wereld veroveren.  Onzichtbare MKB ondernemers zijn die ondernemers die bijdragen aan alles wat wij belangrijk vinden. Zij leggen de zonnepanelen op ons dak en zij bouwen of verbouwen onze huizen, plaveien onze (snel)wegen, letterlijk en figuurlijk waar wij ons op begeven om een lans te breken op het wereldtoneel voor een leefbaarder gezonder klimaat. Voor die ondernemers zelf is nauwelijks aandacht, wel voor het resultaat.

Waar het resultaat ook meer en meer gaat tellen is in de economie van het ambacht. Volgens een Trendwatcher wordt de economie steeds ambachtelijker.  Deze meer zichtbare, onderscheidende economie en misschien wel minder snelle economie is aan een opmars begonnen.

De trends voor 2022 zien we ook terugkomen in het hybride werken. De klant verwacht een steeds hogere en soms ook een andere kwaliteit van producten en diensten.  Producten dienen naast een prachtig design ook duurzaam en persoonlijk te zijn. Dat zijn de ingrediënten die bijdragen aan de economie van morgen.

De digitalisering dringt dieper en innovatiever door, het digitaal werken naast een fysieke ervaring is inmiddels bekend voor MKB bedrijven. Maar ook in de digitale dienstverlening zelf zien we de toevoeging van ‘de stem’. De stem als onderdeel van de digitale dienstverlening om al jouw apparatuur van tv tot telefoon met je stem te bedienen naast je afstandsbediening of jawel het nog zelf persoonlijk aanklikken van een al dan niet touchscreen scherm.

Het gemak dient zowel de business als de burger maar wel in stijl, onzichtbaar en zichtbaar.

Meer dan zichtbaar is ook het ambacht van of liever gezegd ‘het wonder van Wust’. Een inspiratiebron voor het MKB want wat een prachtig beeld:  Ireen Wust die maar liefst vijf keer op rij een Olympische titel wint. Sensationeel en zoals haar moeder het noemde : Magistraal! En dat is wat het is!

Haar wens, haar droom, haar doorzettingsvermogen in voor en tegenspoed en haar onwaarschijnlijke presentatie biedt een enorme inspiratiebron voor MKB ondernemers voor de zichtbare en ‘onzichtbare’ ondernemers.

Faridah Azimullah
Voorzitter MKB-Haarlem

Recente berichten
Reacties
  • Elise van der Elst
    Beantwoorden

    Wat een prachtig inspirerend verhaal, Faridah! Door het aanstippen van de actuele en aan verandering onderhevige aspecten van onze economie, ‘push’ je tevens de ‘bigger agenda on climate change even more forward’!

    Verandering begint vaak ‘small-scale’, maar kan met gelijkgestemde partners, ondersteunende initiatieven en sociale integratie een economische en ecologische movement worden.

Laat een reactie achter

Start met typen en druk op enter om te zoeken