Label C verplichting voor kantoren komt eraan (2023)

 In Nieuws

Wat kunt u nu al doen?

Per 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw niet aan deze eis, dan mag het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012.

Besparing energie en kosten
Met label C is uw pand voorbereid op de toekomst en bespaart u energie. Dit is niet alleen beter voor het klimaat, u bespaart hierdoor ook op uw energiekosten.

Meer informatie?
De site van RVO  biedt handige informatie over de label C verplichting. Zoals voor welke kantoren een uitzondering geldt, maar ook welke stappen u kunt nemen om tot label C registratie te komen.

Wilt u weten welk energielabel uw kantoor nu heeft? Doe dan de check op www.ep-online.nl. RVO heeft  kantoren in kaart gebracht in een GIS-viewer. Naar beste inschatting is daarin aangegeven welke adressen moeten voldoen aan de Energielabel C-verplichting. De Energiebesparingsverkenner Kantoren geeft u een indicatie hoe u aan de Energielabel C verplichting kunt voldoen. De verkenner geeft u inzicht in de investeringskosten, de jaarlijkse besparing op energiekosten en de terugverdientijd.

 In 4 stappen naar energielabel C (of beter):                  

Volg de volgende stappen om uw pand vóór 2023 naar energielabel C te tillen:

  • Stap 1: Vraag een maatwerkadvies aan

Een energieadviseur controleert het gebouw op een aantal kenmerken, signaleert verbetermogelijkheden en maakt een kostenberekening. Als u de aanbevolen maatregelen van de adviseur laat uitvoeren, kunt u subsidie ontvangen voor het advies. Dit advies heeft niet automatisch een energielabel tot gevolg.

  • Stap 2: Verken financiële regelingen

RVO ondersteunt het nemen van energiebesparende maatregelen met een aantal subsidies. Bekijk daarvoor de subsidiewijzer op de site van RVO.

  • Stap 3: Voer de maatregelen uit

Voer de energiemaatregelen voor 1 januari 2023 uit, om in ieder geval op energielabel C te komen. Neem indien mogelijk ‘no regret’-maatregelen. Dit zijn maatregelen die bijdragen aan een energieneutraal kantoor en rekening houden met aanpassingen in de toekomst.

  • Stap 4: Laat een nieuw energielabel opstellen

Schakel vervolgens een energieadviseur in om het nieuwe label vast te stellen en te laten registeren.

 

Recente berichten

Laat een reactie achter

Start met typen en druk op enter om te zoeken