Blog: Kunst & cultuur niet alleen fun maar ook fundament economie

 In Nieuws

De volharding van het demissionaire kabinet om de coronamaatregelen NIET te versoepelen voor de Horeca binnen, de culturele instellingen/podia en musea is niet uit te leggen en simpelweg onnavolgbaar. Daarbij steekt het te constateren dat bewuste sectoren ‘niet essentieel’ zouden zijn.

Ironisch in deze context is dat muziek met name de elektronische muziekindustrie voor maar liefst drie kwart van de inkomsten verantwoordelijk is voor de exportwaarde van de Nederlandse muziek aldus de stichting Amsterdam Dance Event (ADE).

Mariana Mazzucato, Professor Innovatieve Economie, pleit in haar boek de ‘Mission Economy ‘dat dit voorjaar van 2021 uitkwam voor een nieuwe uitweg uit de coronapandemie. Zij stoelt haar bevindingen op de lancering van de Apollo, de raket naar de maan. Onder leiding van de toenmalige president van Amerika , Kennedy, was de missie “Stuur een man naar de man en niet onbelangrijk: breng hem veilig terug’. Deze stip op de horizon was de inspiratiebron voor de NASA die een ongekende verandering doormaakte. Kosten nog moeite zijn gespaard. Interessant is dat er zeker twintig innovaties zijn ontstaan die we tot op de dag van vandaag gebruiken zoals de camera’s in onze mobiele telefoons, sportschoenen van Nike en meer.

Van eindeloos jongleren met weerstanden, of eindeloos polderen was geen sprake. Er was ruimte voor talent, niet voor winnaars alleen, maar juist voor een ieder die zich met hart en ziel wilde committeren aan een nieuwe toekomst, een droom, soms millimeter bij millimeter werkelijkheid werd.

Wat bijzonder is dat Mazzucato niet alleen wijst op de verbeterde samenwerking tussen publiek, private organisaties, een actieve overheid die inzet op innovatie, inclusie en duurzaamheid. Maar het meest wezenlijk is de rol van culturele sector niet meer als sluitpost, niet essentieel, maar juist als inspiratiebron voor een economie van morgen!

Faridah Azimullah,

Voorzitter MKB- Haarlem

Recente berichten

Laat een reactie achter

Start met typen en druk op enter om te zoeken