Gamechanger aanpak tekorten energietransitie

 In Nieuws

De ingezette energietransitie is inmiddels geen vraag meer maar een feit. Zowel burgers als bedrijven kijken naar mogelijkheden om hun huis of bedrijf te verduurzamen. De tekorten aan gespecialiseerd personeel zoals technische vakmensen, installateurs voor zonnepanelen en elektromonteurs die het elektriciteitsnet kunnen uitbreiden, zijn echter een vertragende factor.

Het UWV luidt de noodklok en wijst even op de grote aantallen openstaande vacatures. In het tweede kwartaal van 2023 was er sprake van 50.000 vacatures in de verduurzaming industrie.

In een recent rapport van het UVW wijst deze organisatie op drie strategieën die het tekort kunnen verminderen.

  1. Jongeren al vroeg te interesseren voor het werken in de verduurzamingsindustrie, door stages, leer-werkplekken en traineeships.
  2. Mensen uit andere beroepen uit te nodigen een overstap te maken met extra begeleiding of omscholing.
  3. Het werk anders organiseren, denk aan de meester-gezel optie. Of bij bepaald type werkzaamheden de inzet van automatisering zoals bijvoorbeeld robots en goede zorg en aandacht voor het behoud van medewerkers.

Niet nieuw maar heel goed om deze punten mee te nemen.

Open Hiring

Iets anders is ook het principe van Open Hiring. Mensen in dienst nemen zonder specifieke diploma’s, ouderen, asielmigranten en eenieder die wil werken maar geen kansen hebben of krijgen.

Vertrouwen is hier het sleutelwoord, ‘Show don’t tell’ is het motto. Overgewaaid uit Amerika van het bedrijf Greystone. De bakker die mensen aanneemt die gemotiveerd mensen zijn en willen werken. Hun motto is: ‘More than a brownie, more than a job’. Greystone maakt brownies die verwerkt worden in het ijs van Ben& Jerry. Greystone laat zien te staan voor ’het ontsluiten van menselijk potentieel, en voor inclusieve werkgelegenheid’.

In Nederland wordt Open Hiring, ook al op bescheiden schaal toegepast ook wat betreft de energietransitie door het bedrijf Voortman Steelgroup Rijssen. Aldaar wordt ook gewerkt aan het bouwen van zonnepanelen. In combinatie met automatisering is er ruimte geschapen voor mensen die willen werken ongeacht achtergrond, afkomst e.d.

De nieuwe starter wordt wel degelijk in-company klaargestoomd om een volwaardige werkplek te bezetten. Goed voor alle betrokkenen en het werkt!

Recente berichten

Laat een reactie achter

Start met typen en druk op enter om te zoeken