Column Faridah Azimullah: Een leven lang leren dichterbij voor het MKB

 In Nieuws

Een MKB- ondernemer is doorgaans van alle markten thuis. Met name bij de start of doorstart van het bedrijf. Specialist in specifieke dienstverlening maar ook generalist in het aansturen van het eigen bedrijf. Daar komt bij dat de zorg voor de medewerkers steeds belangrijker wordt. De beloofde versobering van wet en regelgeving door de verlaging van bureaucratiedruk blijft uit. In tegendeel. In 2019 nog hebben we kennis gemaakt van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) door een masterclass van onze MKB partner Spectrum advocaten. Deze Wet Arbeidsmarkt in Balans is per 1 januari 2020 ingegaan en vraagt extra alertheid op het flexibele personeelsbeleid.

Een ander aspect wat een echte uitdaging is, is het scholingsbeleid. Veel ondernemers nemen hun medewerkers mee en faciliteren een learning on the job als vanzelfsprekend. Ook daarin zijn de MKB ondernemers bijzonder door makkelijk de meester-gezel methode in te zetten. Veel medewerkers raken op die manier snel vertrouwd in het bedrijf en kunnen ook vervolgstappen maken. Het wordt anders als het bedrijf een iets ander koers gaat varen of dat een medewerker verder kijkt dan het bedrijf waar bij nu werkt. Op de markt is er het vinden van een nieuwe uitdaging enerzijds voor de medewerker en anderzijds voor de werkgever het in de markt vinden van passende en gekwalificeerde collega ondernemers dan wel medewerkers.

Wat mist is soms het papiertje of niet aantoonbare vaardigheden. Interessant is dat er per 2 maart j.l. een nieuwe regeling van kracht is in Nederland en dat geldt dus ook voor Haarlem. Het gaat om een subsidieregeling voor ondernemers om SLIM studeren mogelijk te maken. MKB-Haarlem zet hier samen met een aantal partijen vol op in. Dat biedt direct perspectief voor het MKB. En zie voor informatie www.mkb-haarlem.nl

Faridah Azimullah
Voorzitter MKB- Haarlem

Recente berichten

Laat een reactie achter

Start met typen en druk op enter om te zoeken

Foto: Pixabay