Werkgevers positief over garantiebanen

 In

Opvallend veel werkgevers waren dinsdag 31 mei in Strandpaviljoen 17 in Zandvoort aanwezig voor de kick-off van de ’99 van Zuid Kennemerland & IJmond’. Met dit project wordt gestreefd naar een netwerk van minimaal 99 werkgevers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een garantiebaan kunnen bieden.
De Zandvoortse wethouder Gerard Kuipers benadrukte het belang van samenwerking om garantiebanen voor mensen met een arbeidsbeperking te realiseren. “Het is lastig om als individuele gemeente de door de overheid vastgelegde doelstelling te halen. We werken in deze regio nu met negen gemeentes, met werkgevers, werknemers en het UWV samen. Dat vergroot de kans van slagen.”

Faire kans
Bert van Boggelen, kwartiermaker van de Normaalste Zaak, die het netwerk van de 99 initieerde verklaarde dat het realiseren van de garantiebanen wel degelijk op een bedrijfseconomisch verantwoorde manier kan gebeuren. Hoewel Faridah Azimullah, voorzitter van MKB-Haarlem, opmerkte dat: “Jongeren, 55 plussers, mensen met een arbeidsbeperking, mensen uit andere landen, er wordt wel heel vaak een beroep op werkgevers gedaan. Ik zou die verschillende groepen liever onder één noemer plaatsen met betrekking tot de inclusieve arbeidsmarkt.”

Ziekteverzuim
Inmiddels heeft een flink aantal grote, middelgrote en kleinere regionale bedrijven zich bij het netwerk aangesloten. Van Tata Steel, via MSD en Spaarnelanden tot Van der Eng, een fabriek die onder meer etiketten en labels produceert. En juist die morgen sloot IKEA zich bij het netwerk aan. De diverse bedrijven benadrukten de meerwaarde van het in dienst nemen van een medewerker met een beperking. Ernst de Haas van Van der Eng: “Minder ziekteverzuim kan een gevolg zijn. Dat anderen alleen als het niet anders kan thuis blijven, omdat ze denken dat dit niet in vergelijking staat met de beperking van hun collega”. Marc van Weele van MSD wees op de vele gecompliceerde regels van de overheid. “Leuker kunnen we het niet maken, moeilijker wel”, merkte hij op.

Rataplan
Maar optimisme en empathie voerden de boventoon in Zandvoort. Zeker na het prachtige verhaal van Rik, assistent bedrijfsleider bij Rataplan en inmiddels dankzij een perfecte begeleiding klaar voor een mooie baan. Wat zijn handicap was? Rik was niet assertief genoeg en te aardig, eigenschappen die anno 2016 helaas als een beperking worden gezien.

(bron:www.goedezaken.nu)

Bekijk hier de foto’s van de kickoff (red. 28 juni 2016)

Recente berichten

Laat een reactie achter

Start met typen en druk op enter om te zoeken