Leergang Inclusief Ondernemen

 In

De Normaalste Zaak en Accenture werken samen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Het doel is dat ieders talent wordt benut, of de werknemer nu een beperking heeft of niet. Inmiddels hebben 400 organisaties zich aangesloten bij dit initiatief, waaronder 80 grote bedrijven. Zij hebben expliciet de ambitie gesteld om meer mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen.

Dit is in lijn met de Participatiewet en draagt bij aan de doelstelling van werkgevers en overheid om eind 2026 100.000 arbeidsplekken te creëren voor deze groep. Als volgende stap in de samenwerking organiseren De Normaalste Zaak en Accenture, samen met AWVN, de leergang Inclusief Ondernemen. In de leergang wordt de in Nederland aanwezige kennis en ervaring voor het eerst gebundeld en op een inspirerende wijze overgedragen.

Geoffrey Bus: “Wij hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om organisaties bewust te maken van de voordelen van inclusief ondernemen. Daarin zijn we op de goede weg: er zijn een paar bedrijven die echt ver zijn op dit onderwerp, zoals Albert Heijn, PostNL, ING, ABN AMRO en Gemeente Amsterdam, en veel organisaties hebben op zijn minst een stevige start gemaakt’’. Uit de praktijk blijkt dat divers samengestelde teams, inclusief mensen met een beperking, een positieve invloed hebben op de organisatie en ook door klanten gewaardeerd worden. Telkens blijkt dat er wel uitdagingen zijn bij het plaatsen van mensen met een arbeidsbeperking. ‘’Het is een nieuwe talentgroep, die tot voor kort nauwelijks aangesproken werd in ons land. We moeten weer leren om met deze doelgroep te werken.”, vertelt Geoffrey.

Bert van Boggelen: “Ik hoorde ooit iemand zeggen: Dat gaan we wel regelen met die 100.000 banen. We fietsen die Wajongers er wel even in. Als je dat doet weet je dat ze binnen de kortste keren weer buiten staan. Inclusief ondernemen heeft impact op je hele bedrijfsvoering.” Als bedrijven grote aantallen arbeidsbeperkten willen plaatsen, dan vraagt dat om nieuwe capaciteiten op het gebied van werving, selectie en jobcoaching.” Bert: ‘’Het HR beleid, HR processen, vaardigheden van leidinggevenden en infrastructuur moeten verder ontwikkeld worden. De nieuwe leergang Inclusief Ondernemen draagt daar aan bij. Op de thema’s Visie, Leiderschap, Organisatie en Technologie worden nieuwe inzichten gedeeld door wetenschappers van verschillende universiteiten’’.

Het is de eerste keer dat de kennis op Inclusief Ondernemen op deze manier aangeboden wordt. De leergang vraagt deelnemers ook om eigen casuïstiek in te brengen om zodoende tijdens de leergang de ideeën al in de eigen organisatie te implementeren. Op Sociaal Ondernemerschap gespecialiseerde adviseurs van AWVN begeleiden tijdens de leergang de bedrijfscasussen.

Wanneer is de leergang een succes? “Als er een groep ambitieuze deelnemers is die de lessen van de leergang toepast in de praktijk en daarmee hun eigen organisatie een stap verder brengt als inclusief ondernemer. Op langere termijn is het een succes als de leergang zichzelf overbodig maakt! Het moet de normaalste zaak worden om alle werknemers met hun talenten te benutten.”, aldus Bert.

De leergang begint op 24 mei en beslaat uit 4 masterclasses. Inschrijven kan tot 30 april. Kijk hier voor meer informatie over onze masterclasses.

(bron: www.denormaalstezaak.nl)

Recente berichten

Laat een reactie achter

Start met typen en druk op enter om te zoeken

Faridah Azimullah