Minister Justitie en Veiligheid trapt campagne ‘Excellent Cameratoezicht’ af bij Action Haarlem

 In Persberichten
Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus krijgt bij Action in Haarlem een demonstratie van het toegepaste camerasysteem van het winkelfiliaal. Dit vond direct plaats na de officiële aftrap van de campagne Excellent Cameratoezicht door de minister in Haarlem.

HAARLEM - Minister Grapperhaus aanwezig bij de landelijke aftrap voor beter cameratoezicht bij winkels en bedrijven. United Photos/Paul Vreeker

Grapperhaus roept hulp ondernemers in bij het opsporen van verdachten

Haarlem, 10 januari 2019 – 50% van de beelden van particuliere en private camerasystemen in Nederland blijkt ongeschikt voor het opsporen van verdachten. Minister van Justitie en Veiligheid Fred Grapperhaus heeft daarom vandaag bij Action in Haarlem het startschot gegeven voor de campagne ‘Excellent Cameratoezicht’. De campagne is een initiatief van de Rijksoverheid, de politie, Het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland. Het doel is ondernemers op te roepen zorg te dragen voor betere camerabeelden die bijdragen aan het oplossen van misdrijven.

Tijdens de campagne kunnen ondernemers een gratis scan aanvragen om de eigen camerasystemen en -opstellingen te laten controleren door het CCV. De scan levert tevens een gratis aanmelding op bij het platform Camera in Beeld, een project van de politie waar ‘Excellent Cameratoezicht’ intensief mee samenwerkt.

Gratis camerascan
Alhoewel er meer dan één miljoen camerasystemen in Nederland zijn blijkt de kwaliteit van meer dan helft van de camerabeelden onvoldoende of staan ze onjuist op- of afgesteld. Ondanks de investering in camerasystemen door ondernemers blijken veel camerabeelden voor de politie onbruikbaar voor opsporing. Om die reden kunnen ondernemers tijdens de campagne een gratis camerascan aanvragen via de website www.rpcnh.nl. Om de aanvragen goed te kunnen verwerken komen ondernemers uit Noord-Holland als eerste in aanmerking voor een gratis camerascan. Een landelijke uitrol van de campagne volgt in 2019.

Negenpuntenstelsel voor excellentie
In de campagne ‘Excellent Cameratoezicht’ deelt de politie haar kennis en expertise in de richtlijnen voor het ophangen, gebruik en het instellen van camerasystemen. Deze richtlijnen omvatten specifieke kenmerken die gebruikt worden in ondersteunende bewijslast bij opsporing en zijn ingedeeld in een negenpuntenstelsel met indicatoren.

Op orde
De keuze van Action als locatie voor de aftrap van de campagne in Haarlem is bewust gemaakt. De keten met meer dan 1.300 vestigingen wil voldoen aan het negenpuntenstelsel van Excellent Cameratoezicht dat de richtlijn vormt voor opgestelde camerasystemen. Tijdens het bezoek aan het filiaal aan de Werfstraat kreeg de minister samen met enkele genodigden een kijkje achter de schermen om de vergaande beveiligingsmaatregelen, die de winkelketen hanteert, te bekijken.

Oproep minister
In Nederland vonden er in 2009 nog bijna 3.000 overvallen plaats, inmiddels zijn dat er rond de 1.100 per jaar. Vorig jaar kende echter een lichte toename van 3%. Dat laat volgens minister Grapperhaus zien dat we moeten blijven zoeken naar nieuwe wegen om de aanpak van overvallen te versterken. De bewindvoerder riep tijdens de kick-off van de campagne de hulp in van ondernemers: “Een overval is een afschuwelijk misdrijf met veel impact op slachtoffers. Helaas vinden er gemiddeld nog steeds bijna drie overvallen per dag plaats. Met ‘Excellent Cameratoezicht’ hebben we de beschikking over een belangrijk nieuw, effectief wapen in de strijd tegen criminaliteit zoals geweld, diefstallen en overvallen. Een verbetering van de kwaliteit van camerabeelden helpt enorm. Ik roep daarom de hulp van ondernemers in, om samen ervoor te zorgen dat de kwaliteit van die beelden toeneemt.”

Onderzoek
Onderzoek in 2017 geeft aan dat het gros van de ondernemers verwacht dat er iets met zijn beelden wordt gedaan. Uit dit onderzoek blijkt ook dat de ondernemer tegelijk bezorgd is over de kosten als hij een installateur laat komen. De minimale eisen of normen om het camerasysteem op orde te hebben zijn vaak goedkoper dan een hightech installatie. Tijdens de onderzoeken in 2017 bleek het te gaan om een gemiddelde aanvullende investering van €1.000 per filiaal met een vloeroppervlak van gemiddeld 800 m2. Deze optimalisatie werd uitgevoerd op het bestaande systeem.

200.000ste aanmelding Camera in Beeld
Ook een Haarlems filiaal van Vodafone was bij de kick-off aanwezig. Deze vestiging meldde dit jaar de 200.000ste camera aan op het platform Camera in Beeld. Camera in Beeld is een bestaand project binnen de politie en geeft op een Google Map-achtige manier weer waar er in Nederland camerasystemen zijn, gericht op (een deel van) de openbare weg of privaat terrein. Op die manier kan de politie bij een incident snel zien waar er in de buurt camerasystemen zijn, die te raadplegen zijn in de opsporing. Voor de aanmelding ontving Vodafone een oorkonde.

Recente berichten

Laat een reactie achter

Start met typen en druk op enter om te zoeken