In Glasgow gloort de zon

 In Nieuws

Geïnspireerd door het prachtige Glasgow heeft Eric Coolen in 2017 een schitterend boek uitgebracht: Cityscapes. Waarbij hij gebouwen in Glasgow en Haarlem vergeleek maar ook tekende en dit uitbracht in een boek. Mooi is de kracht van de multiculturele kijk op de twee steden in zijn algemeenheid en de gekozen gebouwen in het bijzonder.

In 2020 net voor de confrontatie met Corona kwam Glasgow in beeld bij een MKB inspiratienetwerk bijeenkomst met als special quest de Wethouder duurzaamheid, economie en mobiliteit. Het thema was de introductie van een innovatieve aanpak en visie op de leegstand in Haarlem met name gelet op de belangrijkste winkelstraat van Haarlem, de Grote Houtstraat.

Geopperd is te kijken naar the Buchanan street, de belangrijkste straat in Glasgow.
De Buchananstreet verkeerde lang in een vergelijkbare positie als Haarlem en is als een ‘fenix’ uit haar as herrezen. De Buchanan street is inmiddels de belangrijkste, levendigste en gebalanceerde straat van Glasgow geworden en een begrip in Schotland. Het kan een stad als Haarlem sieren om dergelijke breed gedragen ideeën op te pakken, niet enkel te kopiëren, maar op maat toe te passen. Het zou voor bewoners en bedrijven en zeker ook voor de hele stad een geweldige positieve impuls zijn. Maar ja…?!

Terug naar de klimaatconferentie in Glagow die vandaag afloopt. De doelen die gesteld zijn bieden perspectief. Verassend is de tijdslijn voor het Nederlandse initiatief dat alle nieuwe vrachtauto’s in 2040 uitstootvrij moeten zijn. Geweldig! Maar waarom wachten tot 2040? De technologie is NU beschikbaar notabene in Nederland we kunnen morgen beginnen!
Faciliteren van innovaties in het bedrijfsleven is nu broodnodig maar raken onnodig verstrikt in bureaucratische trajecten die ons achteraan in de rij laten aansluiten.
We snakken naar daden in plaats van woorden. Op dit gebied kunnen we enkel jaloers kijken naar de elektrische autohoofdstad in China, Liuzhou. China maakt daarbij furore met kleine elektrische auto’s voor een goede prijs, maar met name met overal mogelijkheden om te parkeren of te laden.
Haarlem heeft deze mogelijkheden ook laten we die nu vooral toepassen!

Voorzitter MKB- Haarlem
Faridah Azimullah

Recente berichten

Laat een reactie achter

Start met typen en druk op enter om te zoeken

loodslezing Pletterij